metoda Upledger
TCS este o metoda complementara moderna, folosita atat preventiv cat si curativ sau pentru mentinerea starii de bine. Metoda este bazata pe cercetarile si studiile stiintifice ale Dr. John Upledger (doctor osteopat si profesor universitar de biomecanica), si ale colectivului de medici, biochimisti, fizicieni, ingineri pe care l-a creat si coordonat la Universitatea de Stat din Michigan, SUA.
Studiile si cercetarile au documentat existenta in corp a inca unui sistem, denumit Sistem Cranio Sacral si a functiei de productie si absorbtie a lichidului cefalo-rahidian, denumita “miscare respiratorie primara”.
Sistemul Cranio Sacral include structuri ale sistemului nervos, membrane si lichidul cefalo- rahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii.
Metoda TCS este blanda, neinvaziva. Clientul se relaxeaza intins, imbracat, pe patul de masaj sau poate sta asezat in orice alta pozitie in care se simte confortabil.
Prin palpari si apasari delicate, de aproximativ 5 grame, se face evaluarea parametrilor Sistemului Cranio Sacral si se stimuleaza mecanismele proprii de autocorectie din corp. Se utilizeaza tehnici specifice pentru a elimina restrictiile din membrane, fascie, suturi si din alte tesuturi, care pot influenta Sistemul Cranio Sacral.
Actualmente, TCS este predata si practicata in aproximativ 110 tari de pe toate continentele, cei peste 125.000 de terapeuti fiind acreditati de Upledger Institute International, SUA. (www.upledger.com)
Aplicarea metodei are eficienta in foarte multe situatii si aspecte:
Nou nascuti si sugari: probleme de respiratie, supt, alimentatie, colici, somn, agitatie, sindrom “ floppy baby” (sugar hipotonic), alergii, probleme ortopedice, probleme de integrare senzoriala, etc.
Copii: inlaturarea consecintelor provocate de lovituril prin cadere, probleme ortopedice, probleme de respiratie, alimentatie, digestie, somn, ADHD, autism, sindrom Down, alergii si toxicitate, probleme de vedere, de auz, de vorbire, dislexie, etc.
Adulti: dureri cronice de gat si spate, sciatica, scolioze, cifoze, alte probleme ortopedice, deteriorarea functiilor neuromotorii, vertij, tinitus, stres si probleme legate de tensiuni nervoase, oboseala cronica, dereglari ale sistemului nervos central, dificultati de invatare (dislexie, memorie si concentrare deficitara), dificultati emotionale, depresie, anxietate, hipotensiune, hipertensiune, alte probleme neurovasculare, probleme ale sistemului limfatic, de imunitate, alergii si toxicitate, probleme de vedere, de auz, dificultati de integrare senzoriala, etc.
Durata de restabilire sau de eliberare a restrictiilor din corp, pana la un stadiu multumitor, difera de la caz la caz.
O sedinta dureaza aproximativ 60 de minute.
Metoda se poate aplica oricarei persoane, indiferent de varsta.
Metoda nu interactioneaza negativ cu nicio alta forma de terapie sau medicatie, nu prezinta riscuri sau efecte secundare, existand foarte putine contra-indicatii.
Terapeutul nu face diagnosticari, nu recomanda scheme de tratament medicamentos sau fizioterapie.